Τα Αφγανικά χαλιά είναι χειροποίητα χαλιά που παραδοσιακά κατασκευάζονται στο Αφγανιστάν, πολλά από τα οποία όμως υφαίνονται και από αφγανούς πρόσφυγες που ζουν πλέον στο Πακιστάν. Το 2008, 2013 και 2014, αφγανικά χαλιά κέρδισαν τα διεθνή βραβεία, τα οποία πραγματοποιούνται στο Αμβούργο, Γερμανία ετησίως. Τα Αφγανικά χαλιά υφαίνονται κυρίως στο βόρειο και δυτικό Αφγανιστάν από διάφορες εθνοτικές ομάδες.
Μια χώρα με ιστορία χιλιάδων ετών τα χαλιά του Αφγανιστάν αφηγούνται από μόνα τους μια ιστορία. Υφασμένα με την ίδια γνώση που η παράδοση φροντίζει να διατηρεί άθικτη, τα περίφημα Αφγάνικα χαλιά θεωρούνται μια πολύ σημαντική πτυχή του πολιτισμού τους.
Τα πιο δημοφιλή είναι το Khal Mohammadi και το Αφγανικό Aqche και τα γνωστότερα σχέδια είναι τα Μπουχάρα και τα Μπελούτς. Διάσημα για το κόκκινο τους χρώμα (vegetable dyed), μαλλί αμφίβολης ποιότητας και τα σχέδια, που συνήθως είναι παραλλαγές του οκταγωνικού χαρακτηριστικού μοτίβου “GUL”.
Τα χαλιά που υφαίνονται από νομάδες τοποθετούνται στα δάπεδα και στους τοίχους των σκηνών τους, για ζεστασιά και διακόσμηση. Κάποια χαλιά μπορεί να είναι ειδικά κατασκευασμένα ως γαμήλια δώρα για την προίκα μιας νύφης. Αλλά ο ρόλος των χαλιών στην καθημερινή ζωή δεν τελειώνει εκεί.
Το hatchloo, το πτερύγιο πόρτας της σκηνής, είναι ένα υφαντό χαλί. Έτσι είναι και τα χαλιά στα οποία τρώνε και προσεύχονται. Στις παλιές μέρες όταν μια γυναίκα δούλευε στο χαλί της θα αναζητούσε έμπνευση από το περιβάλλον και προσπάθούσε να είναι καλύτερη από τον γείτονά της.
Τα Αφγανικά χαλιά είναι μια αυθεντική έκφραση της κουλτούρας ενός υφαντή. Έχουν μια ιδιαίτερη έκκληση για τους αγοραστές που αναζητούν πραγματικά πρωτότυπη εθνοτική έκφραση στα Oriental χαλιά.